למי מתאים ללמוד לימודי קולנוע?
הקולנוע, שהחל להיות קיים בעולם לפני כ-100 שנים, הוא ללא ספק האמנות הפופולרית ביותר כיום. הוא מספק תעסוקה – ולא פחות חשוב מכך, יכולת להביא את עצמך לידי ביטוי – למגוון רחב של אנשי מקצוע: במאים, תסריטאיות, שחקנים, צלמות, אנשי סאונד, מאפרות ועוד ועוד, ואך טבעי הוא שניתן למצוא גם מבחר רחב של מסלולי לימודי קולנוע כמו שניתן לראות כאן.
-
מה משותף ל"יוסי וג'אגר", "חתונה מאוחרת" ו"אפס ביחסי אנוש"?
סרטים מצליחים רבים שנעשו בארץ מבוססים על סרט קצר יותר שנעשה במסגרת לימודיהם של היוצרים. כך למשל טליה לביא ביימה את "חיילת בודדה" ב-2006 במסגרת לימודי קולנוע וטלוויזיה בסם שפיגל ועל הבסיס שלו את "אפס ביחסי אנוש" המוערך והאהוב ב-2014, אלמנטים שונים מסרטיו של דובר קוסאשווילי מופיעים כבר ב"עם חוקים" אותו ביים כשלמד קולנוע באוניברסיטת תל אביב, ואילו מערכת יחסים בין שני חיילים שימשה כבסיס לסרט הקצר "אפטר" עוד לפני שכבשה את הלבבות ב"יוסי וג'אגר".
-
אפשר ליצור סרטים גם בלי ללמוד קולנוע, אבל…
רוב רובם של אנשי המקצוע על הסט במרבית סרטי הקולנוע המופקים בארץ, פרט לשחקנים ולשחקניות שלומדים בבתי ספר ייעודיים לכך, למדו קולנוע באחד ממוסדות הלימוד השונים שמציעים מסלולים שכאלה.
- האם חובה תואר ראשון?
לא.
ישנם גם מסלולים של לימודי תעודה בקולנוע שמספקים לתלמידים מבחר רחב של כלים, ניסיון הכרחי ובעיקר שכלול היכולת להביא את עצמם לידי ביטוי באמצעות מקצועות הקולנוע השונים (בימוי, כתיבת תסריטים, צילום, הקלטה, תאורה וכו').
-
מה ההבדל בין לימודי קולנוע לתואר ראשון לבין לימודי תעודה בקולנוע?
תואר בקולנוע לכשעצמו לא בהכרח יפתח לכם דלתות רבות יותר בתעשיית הקולנוע, אבל מאחר שהלימודים לקראת תואר ראשון בקולנוע נמשכים במרבית המקרים זמן רב יותר ביחס ללימודי תעודה, הרי שבאופן טבעי בוגריהם צוברים ידע רב יותר ובעיקר ניסיון עשיר יותר בעשייה קולנועית בפועל – ונהנים מיתרון. למרות שניתן כיום לקנות ציוד צילום וידאו במחירים נוחים לכל כיס ואפשר למצוא טיפים רבים באינטרנט לגבי משחק, צילום, בימוי כל מה שקשור לתחום צילום הוידאו – אין כמו ללמוד בשטח מאנשי מקצוע אמיתיים. אם המטרה שלכם היא ליצור סרטים איכותיים בתחומים שונים, בין אם זה דרמות, קומדיות, או סרטים דוקומנטריים על הברית החדשה, הידע שתרכשו במהלך לימודי קולנוע יעזור לכם להשיג תוצאות איכותיות יותר.
-
חשיפה גם בחו"ל
לימודי הקולנוע הם הזדמנות נהדרת לזכות בחשיפה רחבה ולגרום לאנשים רבים להכיר אתכם, הן ארץ והן בחו"ל.
לדוגמה,סרטים קצרים שביימה רוני קידר במהלך לימודיה בבית ברל (שאמנם מוכרת בעיקר בזכות היותה מכללה לחינוך מובילה, אולם יש בה גם מחלקה מוערכת לקולנוע במסגרת הפקולטה לאמנות "המדרשה") הוקרנו בשלל פסטיבלים ברחבי העולם, וכשסיימה לצלם את הסרט העלילתי הראשון שלה, "ג'ו ובל", היה לה קל יותר להתקבל לפסטיבלים שונים והסרט אף הופץ בארה"ב.
מי שיש לו דרכון אירופאי, בין אם זה דרכון גרמני, רומני או אפילו דרכון פורטוגלי – יוכל לקבל חשיפה גדולה יותר באירופה, במידה ויחליט לעבוד וליצור סרטים שם
-
מפגשים מעצימים וחברויות אמיצות
לימודי קולנוע הם גם מקום מצוין לפגוש בו שותפים לדרך שבמקרים רבים הופכים גם לחברים לחיים. דוגמה טובה לכך היא ארי פולמן ואורי סיון, שהכירו בחוג לקולנוע ולטלוויזיה באוניברסיטת תל אביב ומאוחר יותר יצרו יחד את הסרט הייחודי "קלרה הקדושה" ואת סדרת הטלוויזיה פורצת הדרך "שבתות וחגים" (ביחד עם יוצרים אחרים, שגם את חלקם הם הכירו מימי לימודי הקולנוע).
-
האם מספיק כישרון כדי להתקבל ללימודי הקולנוע?
לא בכל מסלולי הלימוד.
בבית ברל, למשל, ניתן להתקבל ללימודי תעודה בקולנוע על סמך כתיבת סיפור וראיון קבלה, אבל לימודי תואר ראשון בקולנוע כבר מחייבים בגרות עם ממוצע 85 ומעלה, או שקלול של ציוני הבגרות עם ציון פסיכומטרי שיהיה גבוה מספיק.
-
כמה סרטים יוצרים תוך כדי לימודים?
ישנם כמובן הבדלים בין מוסדות הלימוד השונים, אבל בדרך כלל מדובר על בין 3 ל-5 סרטים (החל מסרטים באורך של עד 5 דקות וכלה בסרט גמר שנמשך 20-30 דקות. עוד כדאי לציין שהסטודנטים יוצרים הן סרטי תעודה והן סרטים קצרים עלילתיים.
-
איפה אפשר ללמוד קולנוע?
בית הספר סם שפיגל בירושלים, אוניברסיטת תל אביב, בית ספר מנשר, בית הספר לאמנות קמרה אובסקורה, המכללה האקדמית בית ברל, מכללת ספיר, סמינר הקיבוצים ועוד.
-
איפה יכול ללמד מי שרוצה להיות מורה לקולנוע?
לימודים לקראת תעודת הוראה בקולנוע מוצעים במכללה האקדמית בית ברל ובסמינר הקיבוצים.
"בשביל ללמוד עוד על צילום סרטים באירופה ועל הוצאת דרכון פורטוגלי, קראו באתר הבא: