גאווה ישראלית באמריקה
לא חסרים ישראלים שניסו ועדיין מנסים את מזלם באמריקה. והפעם בחרנו להביא את סיפורם של כמה ישראלים, דוגמאות של יזמים, אנשי עסקים, נשות חזון ומנהלות, שבאמת עשו שינוי. כאלה שלא רק הצליחו להקים חברה או לעשות כסף אלא גם יצרו שינוי מורגש בחברה, בכלכלה, בחינוך, במעגלים רחבים מסביבם.
קרן חרובי
חרובי, אימא לחמישה, נקלטה בחברת "טבע" הישראלית לפני שנים. שם, לקחה חלק בניהול מיזוגים ורכישות. מתוקף תפקידה הגיעה לארה"ב ובתוך זמן מה השתלבה בנוברטיס, ענקית התרופות הגלובלית. הצעד הבא לקחת אותה לכס המנכ"ל של סנדוז (עוד ענקית תרופות, הפעם אמריקאית ולא שוויצרית). בתקופה המאתגרת של הקורונה המשיכה במרץ להגשים את החזון – להבטיח בכל עת לחולים ולמוסדות רפואיים, את התרופות הדרושות.
חרובי הגיעה למעמד שבו היא משפיעה ומחוללת שינוי בתחום התרופות, בזכות התמדה, נחישות ועבודה קשה. הדברים לא צמחו עליה משמיים, לא מתנת גורל או מזל. היא שייכת לזן האנשים שלא יושבים ומחכים שהזדמנות תגיע במקרה, אלה שייכת לזן האנשים שיוצרים את ההזדמנויות בעצמם וצועדים קדימה במלוא המרץ.
עוד בימיה כסטודנטית, בעוד אחרים לומדים למבחנים ועובדים בעבודות זמניות, היא כבר השתלבה בחברת טבע. בחברה שהיא מותג ישראלי ואחת מחברות התרופות בעולם, היא טיפסה מעלה מעלה, והשאירה חותם שנותר עד היום. בתפקידה, היא ניווטה את התחום המאתגר של מיזוגים ורכישות ולמעשה כך הגיעה לארצות הברית. שם הוטלה על כתפיה המשימה המאתגרת לשלב בין טבע לבין חברת אלרגן, שהמחלקה הגנרית שלה נועדה לשלב כוחות עם ענקית התרופות הישראלית.
אך פה לא הסתיים המסע של הבכירה הישראלית, בארצות הברית. לאחר תקופה מסוימת שבה קיבלה תפקיד בכיר בנוברטיס משוויץ, נטלה לידיה תפקיד עוד יותר משפיע, בענקית תרופות אמריקאית מהליגה של הגדולים ביותר. כנשיאת השלוחה האמריקאית של החברה סנדוז, הובילה מהלכים מאתגרים וחיוניים, כאשר מגפת הקורונה משתוללת ברקע. כמנהלת בכירה, הבינה במהירות שעליה לייצר קשר הדוק בינה לבין עובדיה, למרות קשיי הסגרים והריחוק החברתי. בשל הקורונה, העלתה סרטונים שאפשרו לעובדים הרבים להכירה, להבין את החזון שלה וכמובן להבין שיש על מי לסמוך בתקופה כל כך מאתגרת ובלתי רגילה.
חרובי הסבירה כי בשיא תקופת הקורונה, חברות תרופות רבות התמודדו עם קושי בשמירה על אספקה מתמדת ורציפה של תרופות חיוניות. ביקוש ניכר עלה במיוחד לתרופות בסיסיות שאי אפשר בלעדיהן, כגון אנטיביוטיקה, שזו אגב ההתמחות של סנדוז. עובדי החברה, בהובלת חרובי, הצליחו למרות אתגרי התקופה, לנקוט מהלכי התייעלות ושיפורים טכנולוגיים ולוגיסטיים. ההשפעה הייתה עצומה – בתקופת חירום ואי וודאות, מיליונים קיבלו את המענה התרופתי, למרות הסגרים, למרות המגבלות. בתי חולים ומרכזים רפואיים והחולים עצמם קיבלו את המענה, בעוד חברות תרופות רבות אחרות התקשו לעמוד באותם הסטנדרטים.
תרופות לקורונה, חומרי הרדמה ותרופות רבות אחרות – כשכל זה המשיך לזרום תוך עמידה בלוחות זמנים, ציבור עצום ורחב הצליח לממש את זכותו לרפואה מודרנית וכל מה שיש למדע הרפואה להציע, בתמיכה בשיפור איכות החיים. ורק כדי להבין עד כמה ההשפעה של חרובי הייתה גדולה, נזכיר כי לא פעם ולא פעמיים ניהלה משא ומתן עם בכירי הקונגרס האמריקאי וגופי ממשל אמריקאים, לטובת שיפור הזמינות של תרופות, לרבות בטכנולוגיות החדשות ביותר. להבטיח נגישות לתרופות בכל עת – זה האתגר וכפי שהוכח, ניתן לעמוד בו בהצלחה גם בזמנים יוצאים מן הכלל.
און יבין
כותרת על ישראלי שמנסה את מזלו ואפילו מצליח לעשות לא מעט כסף, אלה כבר לא חדשות גדולות. אבל און יבין הגיע לאמריקה עם מטרה אחרת לגמרי. יבין, שפועל מזה מספר שנים בתחום הבלוקצ'יין (וכמשקיע בסטארט אפים), זיהה מגמה מדאיגה. התחום הצומח והרווחי הזה הצמיח גם נוכלים בקנה מידה בלתי נתפס ויבין החליט לנקות אותו. מאבקו הבלתי מתפשר בנוכלי הבלוקצ'יין הביא לו את הכינוי "הבטמן" של התחום.
ב-2017 הקים און יבין את Cointelligence, חברה שעוסקת מאז במחקר וחינוך החותרים להגשים את החזון. והחזון הוא סילוק הנוכלים מהבלוקצ'יין וקידום התחום, שלדבריו הינו פורץ דרך ומהפכני. יבין, עורך דין ויזם טכנולוגי סידרתי הספיק בשנים האחרונות להקים קרן לנכסים דיגיטליים אך לא הסתפק בכך. מעבר להקמה וניהול הקרן, גם פתח בית ספר שמתמקד רובו ככולו בחינוך לבלוקצ'יין, אותה טכנולוגיה שמשפיעה, משנה ומעצבת את הכלכלה העולמית כיום. על מנת להבין עד כמה גדול האימפקט של בית הספר, נציין כי כבר הספיקו ללמוד בו לא פחות ממאות אלפי סטודנטים.
ועוד כמה דברים על און יבין, עוד לפני שסיים את לימודי המשפטים, נכנס לעסקים. הוא הקים את הרשת "לינקולן ביליארד" ושם, לדבריו, קיבל את ההכשרה המעשית הכי טובה והמבוא לעולם העסקים. הצעד הבא היה הקמת "אקזקטיב מרקטינג", עד היום חברה מהמצליחות בארץ בתחום השיווק באינטרנט (ניו מדיה).
אחרי שהגיע להישגים בישראל, החליט לפנות לתחומים נוספים. הצטרף לחברת נדל"ן בעלת פעילות גלובלית ענפה (בקנדה, בריטניה וארה"ב). הספיק להשקיע במעל 10 סטארט אפים כאנג'ל ומנטור. התחנה האחרונה ביזמות הבלתי פוסקת הביאה אותו לבלוקצ'יין. כהרגלו, כאשר הריח שמדובר ביותר מאשר טרנד חולף, למד את התחום לעומקו. לפני 4 שנים, הוא מספר, הבין שזו טכנולוגיה פורצת דרך, בעלת השפעה פנומנלית לא רק בתחום הפיננסי אלא משנה מציאות בתעשייה בכללותה. זו הטכנולוגיה שביכולתה להפיק נתונים (דאטה) באופן מאובטח לחלוטין, מבוזר ובלתי ניתן לפריצה.
עם ההתעמקות בתחום, מספר און יבין, הוא תפס לא רק על כמה שמדובר בטכנולוגיה משנה מציאות, אלא גם עד כמה שהנוכלים מזהמים את התחום. הוא חשף מאות מעשיי נוכלות בתחום, בחודשים האחרונים הוא הספיק לייעץ לרגולטורים ורוצה לקחת חלק בשינוי התפיסה הפיננסית כלכלית. תוכניות להמשך, להכניס את תוכנית הלימודים שפיתח לאוניברסיטאות האמריקאיות.
טל בן שחר
חשיבה חיובית נתפסה עד לא מכבר כלא יותר מאשר גחמה של ה"ניו אייג'". אבל טל בן שחר, חוקר ומרצה מהרווארד ובעל דוקטורט כפול, הביא את האושר לאקדמיה. הוא הקים תוכנית לימודים, מבוססת מחקר ונתונים, ללימוד האושר מכל כיוון אפשרי. כיום, בתוכניות הלימודים שפיתח משתתפים סטודנטים מעשרות מדינות והביקוש נמצא בנסיקה מעלה.
אם כי הקורונה נמצאת בימים אלה בדעיכה, ההדים שלה מורגשים עדיין ברחבי העולם וכמובן בארה"ב. זוהי עדיין תקופה מאתגרת מאוד מבחינה נפשית. החיפוש אחר האושר איננו דבר חדש או ייחודי, אך דומה כי בתקופה הנוכחית, כולנו זקוקים לתקווה, נחמה ואושר, באופן מיוחד. מציאות זאת לא הפתיעה את טל בן שחר, או תפסה אותו בלתי מוכן. ד"ר בן שחר, המתגורר כיום בניו ג'רזי, מביא עימו כלים לשיפור האושר האישי, למיליונים ברחבי ארצות הברית.
בן שחר שבראיונות עימו מרבה להצטנע, מדגיש כי הוא לא ממציא יש מאין. כמו הרבה מדענים גדולים בתחומים שונים, הבסיס עבורו הוא מחקר, חיפוש וגילוי, של אמיתות ועובדות שכבר קיימות. מה שהוא כן רוצה להציע זה נתיב חדש, על בסיס מחקר שמוליד תאוריות הניתנות לבדיקה ולהגדרה.
המצוינות של בן שחר לא החלה בהרווארד, שם היה לאחד המרצים המבוקשים זמן לא רב לאחר שלמד במוסד המכובד כסטודנט. רשימת ההישגים שלו כללה את סיום לימודי התיכון בגיל צעיר (16), הצלחה כשחקן סקווש מקצועי, השתלבות במסלול אקדמי יוקרתי (מדעי המחשב). אבל אז באה לו ההכרה שבעצם משהו לא נכון קורה. למרות שמבחינה אובייקטיבית הוא אמור להיות מאושר עד הגג, הוא פשוט לא. בלי אנרגיה, בלי מוטיבציה לקום מהמיטה בבוקר, למרות שאפילו הזוגיות פרחה. כל זה הוביל לעזיבת מסלול לימודי המחשבים ומעבר לתחום אחר לחלוטין – פילוסופיה ופסיכולוגיה. כל זאת במטרה לגלות לא רק מדוע הוא לא יודע איך להיות מאושר, אלא גם איך להשיג את המטרה הזאת, איך להשיג אושר.
בדרך להפיכתו למורה מעשי ולמורה רוחני בדרך אל האושר, עבר בן שחר בהרווארד ובקיימבריג'. הוא השלים דוקטורטים והתברג כיועץ ארגוני של אנשי עסקים בכירים. אך הכי חשוב, הוא הבין שהמפתח אל האושר הוא לא ההצלחה בפני עצמה. לא כיבוש פסגות בקריירה או בתחומים אחרים מביא את האושר והסיפוק שכולנו מחפשים. הטעות הזאת בעצם עומדת בבסיס התסכול והקושי של הרבה מאוד אנשים.
מעבר להשפעתו העצומה כמרצה (נחשב לאחד המרצים האוהבים והפופולריים באקדמיה), הקים את ה"אקדמיה לאושר". הוא אסף תיאוריות, גישות ואמיתות והכניס בהם סדר. במרכז שהקים עם שותפו, ישנו מסלול לימודים מסודר בהיקף של שנה. הסטודנטים בוחנים ולומדים על האושר, ומדובר במנהלים, אנשי עסקים ואחרים, שבאמת רוצים להגיע לשם. להביא אושר לעולם – להשפיע בצורה כזאת על כל כך הרבה אנשים, זה בהחלט דבר גדול. הביקוש להצטרף לאקדמיה שלו ממשיך עולה בהדרגה ובין הסטודנטים נמצאים אנשים מאין ספור מדינות ברחבי העולם. לאושר, כך מסתבר, אין גבולות רק צריך לדעת איפה ואיך למצוא אותו.
מקור: https://www.ynet.co.il/yedioth_america/article/b1ck5xugf