כל מה שחשוב לדעת על קבלות עוסק פטור
"עוסק פטור" הוא מעמד משפטי שמאפיין עסקים קטנים יחסית, וזאת על-סמך חוק מס ערך מוסף התשל"ו 1975. עסק במעמד "פטור" הינו עסק שפטור מחובת תשלום מע"מ על העסקאות שהוא מבצע, ובמקביל הוא גם לא מקבל החזרי מע"מ על רכישות שביצע.
לפניכם 10 עובדות על עוסק פטור ועל הקבלות שהוא מחויב להנפיק:
-
עוסק פטור לא מנפיק חשבוניות מס אלא קבלות בלבד
רק עוסקים מורשים רשאים, ובעצם חייבים, להנפיק חשבוניות מס ללקוחותיהם, ואילו עוסקים פטורים מספקים קבלות.
-
רף ההכנסות שמעליו הופך עוסק פטור למורשה משתנה משנה לשנה
ההבחנה בין "עוסק פטור", שכאמור פטור מחובת תשלום מע"מ, לבין "עוסק מורשה" שמחויב בתשלום מס זה על כל עסקה שביצע, נקבעת עפ"י גובה ההכנסות השנתיות.
נכון לשנת 2017, עומד הרף על 98,707 ש"ח. בהתאם עוסקים פטורים שהכנסותיהם בסוף שנה זו יהיו גבוהות יותר מ-98,707 ש"ח יהפכו לעוסקים מורשים ולאחר מכן יידרשו לשלם מע"מ. ניתן לחזור למעמד "עוסק פטור" רק לאחר שנתיים שבהן גובה ההכנסות נמוך מהרף, ועוד חשוב להדגיש כי הרף משתנה משנה לשנה, וכך למשל ב-2015 הוא עמד על 100,000 ש"ח ואילו ב-2010 הוא עדיין היה רק 73,300 ש"ח.
-
ישנם עיסוקים שבהם אי אפשר להיות עוסק פטור
ישנם עיסוקים שלא מאפשרים קבלת מעמד "עוסק פטור", גם אם גובה ההכנסות נמוך מהרף שנקבע. בפרט מדובר על בעלי מקצועות חופשיים כגון אדריכלים, יועצים בתחומים שונים, סוכני ביטוח, שמאים, רואי חשבון, עורכי דין, רופאים, בעלי בתי ספר לנהיגה, סוחרי רכב, מתורגמנים, חוקרים פרטיים ועוד.
בהתאם רופאים למשל לא מורשים להוציא קבלות עוסק פטור אלא אך ורק חשבוניות מס.
-
ניתן להנפיק קבלה רק לאחר קבלת התשלום
עוסק פטור שהשלים עסקה כזו או אחרת, כלומר מכר מוצר או שירות, רשאי בשלב ראשון להנפיק חשבונית עסקה. חשבונית זו אינה חשבונית מס, אלא דרישת תשלום המפרטת מה קיבל הלקוח ומה התמורה שעליו לשלם. עם השלמת התשלום – בין אם במזומן, בין אם באשראי, בין אם בצ'ק (כולל דחוי או כשהתשלום נפרש למספר צ'קים) ובין אם בהעברה בנקאית – יש להפיק קבלה. קבלות עוסק פטור הן למעשה הדרך של מס הכנסה לדעת מה היה גובה ההכנסות, וגם מבחינת אנשי מס ערך מוסף חל איסור כמובן לבצע עסקה מבלי למלא קבלה.
-
ניתן להנפיק קבלות ממוחשבות
קבלות עוסק פטור ניתן להנפיק הן באמצעות מחשב (כמו למשל עם תוכנה זו), והן בדרך הישנה של פנקסי קבלות מנייר.
-
ישנה חובת דיווח למע"מ אחת לשנה
למרות הפטור מחובת תשלום מס ערך מוסף, ישנה חובת דיווח למע"מ על היקף העסקאות וזאת כמובן על סמך הקבלות שהונפקו במהלך השנה. המועד האחרון לדיווח הוא ה-31.1.
-
ישנם פרטים שחייבים להופיע על כל קבלה
על כל קבלה חייב להופיע שם העסק, כתובתו, מספר הטלפון שלו וכן מספר העוסק הפטור (שהוא ברוב המקרים פשוט מספר תעודת הזהות).
-
לכל קבלה חייב להיות מספר סידורי ייחודי
שימו לב – הנפקת קבלות של עוסק פטור עם אותו מספר סידורי היא עבירה על החוק!
-
הקבלה חייבת לפרט את מהות העסקה
בכל קבלה יפורטו הסכום ששולם עבור העסקה, אמצעי התשלום וכן שם הלקוח.
-
עוסק זעיר הוא למעשה עוסק פטור
בעבר הייתה הבחנה בין "עוסק זעיר" לבין "עוסק פטור", אולם בשנת 2002 אוחדו שתי ההגדרות ובעצם כיום ההבחנה היחידה היא בין עוסקים מורשים לעוסקים פטורים.