שר שלום ג'רבי על מימוש כספי הפיקדון למסיימי השירות הלאומי
תרומה לחברה – בין אם במסגרת שירות בצה"ל ובין אם במסגרת השירות הלאומי אזרחי – הוא זכות גדולה, ולא רק זכות גדולה אלא גם תקופה ייחודית שבמהלכה לומדים החיילים והמתנדבים להכיר טוב יותר את עצמם, להתמודד עם אתגרים שונים, לרכוש יכולות חדשות, להעשיר את המעגלים החברתיים שלהם ובאופן כללי מדובר בחוויה יקרת ערך.
אבל לצד כל הרווחים הנ"ל, שמושגים תוך כדי השירות, חשוב שגם החברה תכיר תודה לאלו שעושים למענה, ובימינו אחת הדרכים להכיר תודה היא דרך כסף – ואכן מי שמשלים לפחות 2 שנות שירות צבאי או שנת שירות אחת ומעלה במסגרת השירות הלאומי אזרחי מקבל הן מענק שחרור והן פיקדון, אותו ניתן לממש למטרות שונות ובכפוף לתנאים שנקבעו בחוק. שר שלום ג'רבי, מנכ"ל רשות השירות הלאומי אזרחי מאז שנת 2010, מסביר כיצד יכולים מסיימי השירות הלאומי לממש את הפיקדון ולאילו מטרות.
מהו סכום הפיקדון נכון ל-2016?
נכון לשנת 2016, מתנדבים אשר השלימו 12 חודשי שירות לאומי אזרחי מקבלים פיקדון בגובה 6,643 ש"ח, ואילו מי שהשלימו 24 חודשי שירות לאומי אזרחי יקבלו סכום כפול – 13,286 ש"ח (שר שלום ג'רבי מציין כי זהו גם גובה הפיקדון של חיילים שאינם לוחמים או תומכי לחימה אשר שירתו בצה"ל במשך 24 חודשים).
עוד כדאי להדגיש כי בנוסף לפיקדון זוכים המתנדבים גם במענק שחרור, בסכום של כ-3,200 ש"ח עבור כל שנת התנדבות.
לאילו מטרות ניתן לממש את הפיקדון?
במשך 5 השנים הראשונות לאחר השחרור ניתן לממש את הפיקדון לאחת מהמטרות הבאות:
* הכשרה מקצועית (במוסד המוכר ע"י משרד הבריאות, משרד התיירות, המשרד לבטחון פנים או משרד הכלכלה)
* לימודי נהיגה
* לימודים בכל תחום שהוא (בין אם אקדמיים ובין אם לאו, כולל ישיבה על תיכונית – ובתנאי שמוסד הלימוד מוכר ע"י משרד החינוך)
* קניית דירה
* הקמת עסק או לחילופין הצטרפות לעסק פעיל
* נישואין
לאחר פרק זמן זה של 5 שנים, יכולים המתנדבים למשוך את הכספים בפיקדון לכל מטרה שהיא. לשם כך עליהם לפנות לאחד מסניפי בנק פועלים או בנק לאומי.
שר שלום ג'רבי מדגיש כי את הפיקדון ניתן לממש רק במשך 7 השנים הראשונות שלאחר השחרור.
סיוע נוסף לבוגרי השירות הלאומי אזרחי
בוגרי השירות הלאומי אזרחי אשר בוחרים ללמוד באחד ממוסדות ההשכלה הגבוהה אשר נמצאים באזורי העדיפות הלאומית או בירושלים זכאים לתמיכה נוספת בדמות השתתפות בתשלום שכר הלימוד לשנת הלימודים הראשונה. גובה התמיכה הוא עד 4,760 ש"ח למי שהשלימו שנת שירות ועד 9,521 ש"ח למי שהשלימו שנתיים. יש להדגיש כי אופציה זו אינה רלוונטית למי שלומד באוניברסיטה או במוסד שאינו מוכר על ידי הות"ת.
עוד אופציה העומדת לרשות בוגרי השירות הלאומי אזרחי היא הקרן לסיוע נוסף שמממנת (באופן מלא או חלקי) את שכר הלימוד במכינות הקדם האקדמיות למי שעומד בקריטריונים סוציו-אקונומיים, ולעתים מעניקה גם דמי קיום במהלך תקופת הלימודים. קרן זו מסייעת גם במימון שכר לימוד למי שפונה למסלולי ההנדסאים והטכנאים.
כיצד שיפר שר שלום ג'רבי את תנאי השירות הלאומי אזרחי?
מאז כניסתו לתפקיד מנכ"ל רשות השירות הלאומי אזרחי פעל שר שלום ג'רבי לשיפור תנאי השירות של המתנדבים במסגרת זאת.
בין השאר נהנים כעת המשרתים במסגרת זאת מטיפולי שיניים במחיר מופחת ולעתים אף ללא עלות לגמרי, וכן מקרן מיוחדת המסייעת לנזקקים.